examenbundel havo vwo

Examenbundel HAVO & VWO – mijn ervaringen als docent

De examenbundels voor havo en vwo, heb ik zowel als leerling als docent regelmatig gebruikt. In dit blog probeer ik al je vragen rondom de examenbundel te beantwoorden. 

Je komt in dit blog onder andere te weten:

 • Wat de examenbundel is
 • Hoe goed de examenbundel is
 • Waar je de examenbundel kunt kopen
 • Wanneer je het beste een examenbundel kunt kopen
 • Hoeveel een examenbundel kost
 • Welke examenbundel het beste is
 • Welke examenbundel alternatieven er zijn

Al deze vragen zal ik beantwoorden naar aanleiding van mijn eigen ervaringen.

Wat is de examenbundel?

De examenbundel is een boekje met examenvragen van afgelopen jaren, voorzien van antwoorden van vakdocenten. Als leerling krijg je hierdoor de mogelijkheid om jezelf op de vraagstelling en beantwoording van komende examens voor te bereiden.

Examenbundels zijn verdeeld per vak en niveau. Toen ik aardrijkskunde docent was, werkten we bijvoorbeeld met de Examenbundel Aardrijkskunde voor de Havo en voor het VWO.

Voor het VMBO zijn er twee Examenbundel niveau's verkrijgbaar, namelijk VMBO-kgt en VMBO-gt/Mavo.

Ieder jaar komen er nieuwe examenbundels uit, met daarin onder meer het examen van het afgelopen jaar. Qua inhoud verandert de Examenbundel van jaar op jaar niet zoveel, je hoeft daarom niet per se de nieuwste versie aan te schaffen.   

Zo werd de Examenbundel geborenDe eerste Examenbundel stamt uit 1979 en werd samengesteld door Jack Wiebenga, destijds werkzaam als economiedocent in Amsterdam. Zijn leerlingen hadden behoefte aan oude examenvoorbeelden om zich voor te kunnen bereiden op de komende examens. Jack sprokkelde daarom oude examens bij elkaar en voorzag deze van tekst en uitleg. De Examenbundel zoals we deze vandaag de dag nog steeds kennen was daarmee geboren!

Hoe goed is de examenbundel?

Ik heb alleen lesgegeven met de Examenbundels Havo & VWO voor aardrijkskunde. Als bijlesdocent heb ik echter ook Examenbundels van talloze andere vakken voorbij zien komen tijdens de huiswerkbegeleiding die ik verzorgde. Toen ik zelf nog leerling was, maakte ik daarnaast gebruik van de Wiskunde C Examenbundel. Wiskunde was namelijk mijn grote struikelvak. 

Al mijn leerlingen die moeite hadden met Aardrijkskunde, hadden ontzettend veel aan de Examenbundel. De Examenbundel is namelijk meer dan een stapel oude examens. Er zit een oriëntatietoets in het boek zodat je weet waar je nu staat. Je krijgt daarnaast uitleg over de soort vraagstelling op het examen en hoe je het maximale resultaat behaalt. 

In de inhoudsopgave hieronder krijg je een goed beeld van wat er allemaal in de Examenbundel zit. 

Image
Inhoudsopgave Examenbundel Aardrijkskunde Havo (2023/2024)

Zoals je ziet, zitten er twee oriëntatietoetsen en oude examens van afgelopen jaar en het jaar daarvoor (2023 en 2022) in de bundel.

Verder is ieder thema voorzien van oefenopgaven, hints en uitwerkingen. Hierin neemt een vakdocent je mee in het gedachteproces hoe je de examenvragen moet beantwoorden voor een optimaal resultaat.   

Ik vind de examenbundel hierdoor een uitstekend hulpmiddel. Als leerling krijg je namelijk niet alleen meer vakkennis, je leert vooral hoe je examenvragen moet lezen en beantwoorden bij het vak waar je moeite mee hebt.  

Dit is van onschatbare waarde als je onder veel stress en tijdsdruk je examens moet maken. 

Waar kan je een examenbundel kopen?

De examenbundel bestel je gemakkelijk op bol.com of bij examenbundel zelf.

Tip!Ik zou je aanraden om bij bol.com te bestellen omdat je hier geen verzendkosten betaalt. Bij examenbundel.nl betaal je wel verzendkosten (€2,95).

Ook kun je bij bol.com tweedehands Examenbundels bestellen tegen een lagere prijs. Als je de kosten wat wilt drukken is dat helemaal prima, de examenbundel van 2022-2023 is namelijk net zo goed als die van 2023-2024.

Wanneer koop je een examenbundel?

Een Examenbundel koop je het liefst zo vroeg mogelijk in het examenjaar. Op die manier heb je voldoende tijd om de hele bundel op je gemak door te werken en bekend te worden met de examenvraagstelling.

Examenbundels zijn vooral geschikt voor:

 1. Leerlingen die moeite hebben met specifieke vakken
 2. Leerlingen die een zo hoog mogelijk cijfer willen halen voor specifieke vakken

Het eerste type leerling heeft baat bij de Examenbundel om voor een vak te slagen.

De tweede groep leerlingen kan de bundel gebruiken om hun eindcijfer nog verder op te krikken, wat voor bepaalde studies noodzakelijk kan zijn.

Als je buiten deze twee groepen valt kun je ook prima zonder de Examenbundel. Een inkijkje in examens via Examenblad.nl is dan voldoende. Hier vertel ik je later meer over. 

Hoeveel kost de examenbundel?

Een nieuwe Examenbundel van het jaar 2023/2024, kost voor alle niveau's (vmbo, havo en vwo) €19,95 per stuk.

Bij Bol.com kun je echter ook tweedehands Examenbundels kopen van voorgaande jaren. Deze zijn al beschikbaar vanaf €10 en meestal even goed als de nieuwste versie. 

Welke examenbundel is het beste?

Wat de beste Examenbundel voor jou is, hangt natuurlijk af van welke probleemvakken je hebt. Wanneer je moeite hebt met een vak, is het altijd verstandig om de Examenbundel van dat vak te kiezen.

Hierbij zijn de volgende vakken extra belangrijk. De zogenaamde 'kernvakken':

Voor geen van deze vakken mag je gemiddeld lager dan een 4,4 staan (gemiddelde van het school- en centraal examen). Afgerond moet je voor iedere afzonderlijk kernvak namelijk tenminste een 5 staan. 

Hoe goed de resultaten van je andere vakken dus ook mogen zijn, krijg je op een van deze examens een totale black-out waardoor je eindcijfer onder de 4,5 uitkomt, ben je gezakt. 

Zelf stond ik een 3,6 voor mijn Schoolexamen Wiskunde C. Mede dankzij de Examenbundel Wiskunde, wist ik op mijn Centraal examen een 6,9 te halen. Ik slaagde daardoor uiteindelijk met een 5 voor wiskunde. Voor mij was de Examenbundel dan ook dubbel en dwars zijn geld waard.

Examenbundel alternatief

Als je te weinig geld hebt voor een Examenbundel, is gelukkig niet nog alles verloren. Hieronder vind je mijn bespaartips en alternatieven voor de Examenbundel. 

 1. Koop een tweedehands Examenbundel. Hierdoor kun je al voor €10 een bundel kopen.  
 2. Deel je Examenbundel met een andere leerling. Als je allebei moeite hebt met hetzelfde vak, kan dit een goede oplossing zijn om de kosten te delen.
 3. Koop slechts 1 Examenbundel. Door bekend te worden met de examen vraagstelling voor een vak, profiteer je hier ook van bij de andere vakken. 
 4. Gebruik een oud examen. Op Examenblad.nl vind je gratis oude examens waar je zelf mee kunt oefenen. Eventueel onder begeleiding van je docent.  

Schrijf een reactie