Lyceo LOB houdt op te bestaan; maakt plaats voor Qompas
In januari werd aangekondigd dat Lyceo LOB ophoudt te bestaan, tot 1 augustus 2025 kunnen Lyceo LOB en de bijbehorende StudiekeuzeApp nog gebruikt worden. Vanaf het nieuwe schooljaar kunnen scholen terecht bij Qompas, de marktleider voor LOB diensten in Nederland. Ik heb Marieko Cats van Qompas geïnterviewd om meer over het bedrijf te weten te komen.
De afwikkeling van Lyceo LOB
Sinds de oprichting zo’n twintig jaar geleden, heeft Lyceo niet stilgezeten. De studiehulpaanbieder is actief in heel Nederland en marktleider op het gebied van bijles, huiswerkbegeleiding en examentrainingen. Gaandeweg heeft Lyceo haar dienstenaanbod uitgebreid met onder andere LOB.
LOB staat voor loopbaanontwikkeling/oriëntatie en -begeleiding. Eenvoudig omschreven is dit coaching om leerlingen te helpen bij het ontdekken van hun talenten, interesses, motivatie en competenties, waardoor ze uiteindelijk weloverwogen keuzes kunnen maken voor de toekomst.
Drie jaar geleden besloten Qompas en Lyceo de handen ineen te slaan. Om de kwaliteit te waarborgen, is er nu besloten om alle aandacht en IT-resources te richten op Qompas. Dit is dan ook de reden dat er is besloten om per 1 augustus 2025 te stoppen met Lyceo LOB.
De evolutie van Qompas
Qompas startte zo’n achtentwintig jaar geleden op een zolderkamertje. Twee broers ontwikkelden een ICT product op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie. Later verschoof het zwaartepunt naar loopbaanontwikkeling en -begeleiding en inmiddels biedt Qompas een volledig LOB-programma in een doorlopende lijn voor alle niveaus en leerjaren. Vandaag de dag werken ongeveer 450 scholen door heel Nederland met Qompas, inclusief Aruba, Bonaire en Curaçao.
Hoe werkt Qompas eigenlijk?
Qompas heeft een digitale lesomgeving voor leerlingen (talent.qompas.nl) en voor begeleiders (beheer.qompas.nl). Daarnaast biedt Qompas een platform met kant-en-klare LOB- en burgerschapslessen die in de klas gegeven kunnen worden (voordeklas.qompas.nl).
Talent.qompas.nl (leerlingomgeving)
Leerlingen werken uitsluitend in de leerlingomgeving van Qompas die te vinden is op talent.qompas.nl. Hier is een stappenplan te vinden met opdrachten die door de decaan van de school is klaargezet. Onderstaand is het beginscherm te zien.
Door op de rode knop ‘ga verder met je stappenplan’ te klikken, doorloopt de leerling alle stappen. Alle relevante LOB activiteiten en ervaringen worden vastgelegd in het loopbaandossier waardoor een
compleet overzicht van talenten en interesses wordt samengesteld. Ook profielkeuzes en uitslagen van tests, zoals een persoonstypetest en een competentietest worden aan het dossier toegevoegd. Dit loopbaandossier vormt de basis voor loopbaangesprekken met de mentor of decaan.
Dit is ook de plek waar ervaringen kunnen worden toegevoegd. Denk hierbij aan activiteiten waar leerlingen veel van geleerd hebben of trots op zijn, zoals een eerste bijbaantje of het behalen van een scheidsrechtersdiploma. Deze toevoegingen helpen leerlingen een beter beeld te krijgen van hun interesses en talenten, wat tevens inzichtelijk is voor hun LOB-begeleiders. Dit helpt bij het kiezen van bijvoorbeeld de vervolgopleiding.
In het menu, waarvan je in de afbeelding hieronder een voorbeeld ziet, is extra informatie te vinden. Hier valt meer te lezen over bijvoorbeeld de profielen en vakken op de school van de leerling, maar ook over studeren, open dagen, beroepen, onderwijsinstellingen en de keuzegids. Het menu verandert mee met de fase waarin de leerling zich in het LOB traject bevindt. Informatie wordt weergegeven op het moment dat het relevant is voor de leerling.
Beheer.qompas.nl (leerlingvolgsysteem voor LOB begeleiders)
Het leerlingvolgsysteem van Qompas is te vinden op beheer.qompas.nl. Deze digitale omgeving is ontworpen voor LOB begeleiders. De beheerder, meestal de decaan, richt op deze plek de methode geheel naar wens in, bijvoorbeeld met welke vakken en profielen er op school worden aangeboden en andere schoolspecifieke zaken. Ook zet de decaan hier jaarlijks de stappenplannen klaar voor de verschillende klassen.
Hieronder zie je een voorbeeld van een stappenplan voor havo leerjaar 1. Ik heb hierbij gekozen voor een ‘voorbeeld stappenplan’, deze zijn voor alle leerjaren beschikbaar. Je kunt er als decaan voor kiezen om het voorbeeld stappenplan direct te gebruiken of deze aan te passen. Het stappenplan werkt met een eenvoudig ‘drag-and-drop’ systeem waarmee je gemakkelijk stappen kunt aanpassen en opdrachten (ook eigen opdrachten) kunt toevoegen of verwijderen.
Mentoren zien in het leerlingvolgsysteem de voortgang van hun klas, de antwoorden op vragen en uitslagen van tests. (Loopbaan)gesprekken voeren doen zij met behulp van het loopbaandossier.
Voordeklas.qompas.nl (voor mentoren en vakdocenten)
Voor mentoren en vakdocenten is de online omgeving ‘Qompas voor de klas’ ingericht. Dit is een database van actuele nieuwsitems (Nieuwsflitsen) en meer dan honderd kant-en-klare lessen over LOB en burgerschap.* Op het moment van schrijven staan er maar liefst 35 LOB lessen op het platform en 89 burgerschap- en mentoraat lessen. Klik hier voor een overzicht van de lessen.
*LOB en burgerschap versterken elkaar: van ‘Wat wil je worden?’ naar ‘Wie wil je zijn in de maatschappij’. Om die reden legt Qompas de link met burgerschap.
Er zijn kant-en-klare lessen beschikbaar die eenvoudig in het klaslokaal geprojecteerd en doorlopen kunnen worden. Je leest de lesbrief, print de werkbladen, opent de slides en je kunt meteen aan de slag! Â
Vaak zijn de slides voorzien van video’s en opdrachten die aansluiten op het bijgeleverde lesmateriaal om de leerstof levendiger te maken.Â
Conclusie: is Qompas een waardig alternatief voor Lyceo LOB?
Dat Qompas marktleider is op het gebied van LOB snap ik wel. Met een halfuurtje rondklikken in de digitale omgeving zoals ik heb gedaan, krijg je al een uitstekend beeld van alle functionaliteiten. Gemak lijkt bij Qompas voorop te staan, zodat LOB begeleiding heel eenvoudig en snel georganiseerd kan worden. Superhandig en bovendien erg compleet! Â
En de nadelen? Die zijn er eigenlijk niet, behalve dan misschien dat Qompas geen eigen app heeft. De StudiekeuzeApp van Lyceo maakt dus plaats voor de responsive website van Qompas. Deze werkt echter uitstekend op alle devices en vind ik daarom een waardige vervanger van de app.